Logga in som butik eller leverantör

Wave,kassasystem,utveckling,kassa,handlare

Appen som ska få oss att panta mer 

Med den smarta appen PantaPå går det att panta så gott som alla förpackningar som har streckkod. Panten får du direkt i din mobil i form av mobila kuponger eller pengar.

Text Karin Cedroniua Foto PantaPå

PLASTPÅSAR, mjölkkartonger, pappmuggar – allt som har en streckkod ska gå att panta precis på samma sätt som PET-flaskor och burkar. Det är visionen för syskonparet Suwar och Berfin Mert, grundare till PantaPå, tjänsten där konsumenter via en app kan lämna sina förpackningar vid återvinningsstationen och få pengar eller digitala rabattkuponger som pant.
– Tanken med PantaPå är att uppmuntra människor att återvinna alla typer av förpackningar. I teorin kan alla förpackningar med streckkod pantas med vår app, säger Suwar Mert, vd för PantaPå.
För att panta en förpackning laddar du ner PantaPå-appen, går till din närmaste returstation, som hittas i appen via gps-koordinater, skannar streckkoden på förpackningen med hjälp av mobilen och slänger förpackningen i rätt behållare. Sedan kommer ett meddelande där man får välja typ av pant. Vissa förpackningar ger pengar i pant, för andra får man en digital rabattkupong, med hjälp av ClearOns teknik.
– Tjänsten har blivit väldigt populär och ökar stadigt. I dag har vi över 50 000 användare som har skannat cirka 120 000 olika förpackningar och vi får ungefär 1 000 nya användare varje dag, säger Berfin Mert, COO på PantaPå.

VIA TVÄTTMEDEL, Skogaholmslimpa och Yes diskmedel är några av de varumärken som hittills har anslutit sig till PantaPå och som erbjuder sina kunder mobila kuponger med förmånliga rabatter som tack för att de pantar.– Vårt system gör det möjligt för varumärkesägare att lägga pant på alla sina förpackningar. Det enda som krävs är en streckkod. I vissa fall är de unika, som på Apotekets plastpåsar, och då passar det att ge pengar i pant. I de fall där varan inte har en unik streckkod har vi i stället, i samarbete med varumärkesägaren, satt en gräns för hur många förpackningar man får panta per vecka. I de fallen är det lämpligare med en rabattkupong, säger Suwar Mert.

PLANERNA FÖR att sprida PantaPå är stora. Nyligen fick de sin första kund i USA.
– Eftersom systemet bygger på att appen söker upp returstationerna med hjälp av telefonens gps så funkar det i hela världen. Vår vision är att bana vägen för den första skräpfria generationen. För vi måste inse att förpackningar har ett värde – det är inte skräp!

Våra nummer 
av kundtidningen Clear

2020

2019
clearnr2,2019,kundtidning    Clear nr 1 2019

2018

  Clear nr 3 2018               

2017

           

2016

         

2015

    

Prenumerera på Clear!