19 oktober, 2020

Därför är kuponger så effektivt för butiken

De bryter kundens autopilot, stärker känslan av prisvärdhet och ger merförsäljning utan att påverka butikens marginal. Anledningarna att använda kuponger i butik är många. Här listar vi de sex viktigaste!

1.Driver merförsäljning med full marginal

I en genomsnittlig kupongkampanj är 70 procent av de inlösta kupongerna merförsäljning. Med andra ord rabatterar kupongerna merförsäljning som finansieras av leverantören, till skillnad från ett vanligt priserbjudande där all försäljning rabatteras. Kupongen är därför ett säkert kort för butiken att öka försäljningen och samtidigt behålla sin fulla marginal.

2. Skapar uppmärksamhet och ger kunderna en ”knuff”

Kuponger är effektiva ”hyllpratare” som hjälper kunderna att navigera i butikens hyllor. De skapar uppmärksamhet och drar ögat till sig samtidigt som de ger kunden en ”knuff” att välja en viss vara, varugrupp eller varumärke.

3. Är effektiva även när de inte löses in

Tester som ClearOn har gjort i samarbete med Retail Academics visar att kuponger har positiv inverkan på försäljningsvolymerna till och med i fall där kunden inte löser in kupongen.

4. Stärker upplevelsen av prisvärdhet

Kuponger stärker butikens erbjudande genom att erbjuda kunderna mervärde och konkurrenskraftiga priser. De ökar effektivt känslan av att sortimentet är prisvärt och att butiken har relevanta erbjudanden.

5. Uppskattas av alla målgrupper

Det finns vissa förutfattade meningar kring åldern på de kunder som använder kuponger i dag. Men i mätningar säger så många som två av tre shoppers att de gärna använder kuponger i matbutiken. Detta gäller oavsett ålder.

6. Får kunderna att vilja testa nytt

Två av tre menar också att en kupong får dem att vilja testa nya varor. Kuponger är med andra ord ett effektivt verktyg för att bryta ”autopiloten” och få kunderna att prova något nytt, samt att bidra till deras impulsköp.

 

 

Har du koll på Kupong Plus? En smart tjänst för effektivare distribution av kuponger till din butik. Läs mer och signa upp dig här!

Vill du veta mer om kuponger för att driva försäljning i butik? 

Text: Karin Cedronius

Foto: Daniel Stigefelt

Publiceringsdag: 2021-05-10