9 november, 2021

”Här ska man överraskas av allt man får”

Finnbergs Diversehandel i lappländska Glommersträsk har allt man kan tänkas behöva. Ingen som bor här eller bara passerar ska sakna något. Orten är känd för sitt entreprenörskap, vilket präglar även butiken.

 

Handlarnbutiken ”Finnbergs” var tidigare en Ica-butik som i över 80 år drevs av familjen Finnberg. När de till sist sökte nya ägare gick 20 företagare på orten samman, med bygderådet som största aktieägare. De har nu drivit butiken, som fortfarande bär namnet Finnbergs Diversehandel, de senaste fem åren. Dessa år har varit fyllda av nyföretagaranda och mängder av utvecklingsprojekt.
– Butiken har alltid haft en viktig roll här, inte bara som butik utan som hela bygdens hjärta. Den driften ville vi behålla och utveckla, berättar handlaren och eldsjälen Ove Granlund.

Han är själv född och uppvuxen i Glommersträsk. Efter en tidigare karriär hos Företagarna i Arvidsjaur bestämde han sig för att hoppa på ”butikståget” vid nystarten 2016. Det är något han inte har ångrat.
– Vi har så fantastiskt roligt och är så trygga med varandra, både inom personalen och med våra härliga kunder. Då kan man inte annat än stortrivas.

 

Bra lösning att samäga butiken


Att butiken samägs och drivs av just lokala företagare tycker han är toppen och han vill även rekommendera denna modell till andra butiker i glesbygdsområden.
– Det gör att det finns stora kunskaper och ett äkta engagemang hela vägen från ledning till kunder. Vi är alla lika måna om verksamheten och återinvesterar hela tiden i den för att utveckla oss själva.

Ove nämner ombyggnaden av utsidan och öppnandet av ett kafé som exempel på detta.
– Både jag och kunderna älskar att hänga och surra med varandra i kaféet.

 

Finnbergs Diversehandel drivs av 20 företagare på orten, med bygderådet som största aktieägare. På bilden syns från vänster: Marica Wigenstam, Ove Granlund, Ingela Granlund och Gustav Löf (saknas på bilden: Felicia Lundgren)

Skaffade Wave med investeringsstöd


Andra investeringar som gjorts sedan de tog över är att införskaffa Wave butiksdatasystem och Kassagirot. Det blev möjligt tack vare investeringsstöd från länsstyrelsen – ytterligare en rekommendation till andra butiker på mindre orter.
– Stödet är lätt att söka och stöter du på svårigheter får du all hjälp du behöver av länsstyrelsen. De är bra på att förklara och har varit väldigt bemötande, säger Ove.

Erfarenheterna av Wave är positiva, både den snabba servicen och det stora utbudet av funktioner, som gör att inga andra system behövs – något som underlättar oerhört, menar Ove, som är den som sköter allt ekonomiskt och administrativt hos Finnbergs.

– Vi använder allt från kampanjer till prisuppdateringar och bokföring i systemet. Wave har allt man behöver, då tycker jag man ska utnyttja det.

 

Wave har allt man behöver, då tycker jag man ska utnyttja det.

Säljer allt från skottkärror till sylt


Kunderna kan handla såväl skottkärror och rödfärg som mat i butiken. Ja, allt som kan tänkas komma till nytta här uppe i den lappländska glesbygden, eller ”framtidsbygden”, som Ove hellre väljer att kalla sitt älskade Glommersträsk i Arvidsjaurs kommun. Huvudsortimentet är dock mat. Där satsar Finnbergs stort på närproducerat och klimatsmarta leveranser.
– Vi samarbetar till exempel med ett företag som förädlar bär. De levererar sylt och drycker till oss med spark och cykelkärra. Det hör kanske inte till vanligheterna!

Utöver det breda varuutbudet erbjuder butiken också ATG och Svenska Spel och alla ombudstjänster som finns, inklusive Kassagirot. För som Ove sammanfattar butikens uppdrag:
– Ingen som bor här eller passerar ska behöva lämna byn för att man saknar något. Tvärtom ska man i stället överraskas av allt man får, som man kanske inte hade räknat med …

 

Surströmmingsfest, tävlingar och julmarknad


Här syftar han på allt från kul tävlingar i butiken till diverse event. Allt från butikens uppskattade surströmmingsfest till den årliga julmarknaden som görs i samarbete med byaföreningen, där Ove själv är aktiv.
– Att driva butik på en liten ort är så mycket mer än att bara sälja saker. Man måste hela tiden vara kreativ och kunna möta alla slags behov. Men som tur är tycker vi som jobbar här att sådant är kul!

Text: Eva-Lotta Sigurdh
Foto: Viveka Österman
Publiceringsdag: 21-11-10