25 februari, 2021

Möt installatören som lever och andas Wave

Först drev han en egen videobutik och var kund hos Wave i fem år. När butiken såldes gick han över till ”andra sidan” och blev installatör av kassasystemet. Sedan starten 2008 har Per Jansson gjort tusentals Wave-installationer.

Du har säkert träffat honom. Wave-installatören Per Jansson har rest från Karesuando i norr till Skanör-Falsterbo i söder för att se till att Wave – hela Sveriges kassasystem – finns på plats och fungerar friktionsfritt ute i butikerna. Det har varit roliga och upplevelserika år, säger han, även om det inte alltid gått som det var tänkt. Bland annat har det hänt att geografin ställt till det.

– En gång skulle jag åka till en kund i Jung, men hamnade i Ljung i stället. Som tur var låg orterna inte så långt ifrån varandra, säger Per och ler åt minnet.

Just det där med att hålla reda på var alla orter ligger och att planera in besöken så att de passar ihop geografiskt kräver en hel del tankemöda.
– Jag får pussla ganska mycket. Trots det har det hänt att jag har varit i Östersund ena dagen och i Lund nästa, och det är ju ingen höjdare. Det bästa är förstås att hålla sig till ett väderstreck per vecka …

Vad är det då du gör när du väl är på plats ute hos Wave-kunderna?
– Dels installerar jag kassasystemet, dels utbildar jag personalen. Just utbildandet tar den största delen av min tid, men det är också den allra viktigaste delen av uppdraget, säger Per och tillägger att han har stor fördel av att själv ha jobbat med Wave och att veta hur man får ut mesta möjliga av systemet.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är framför allt alla härliga människor jag möter! Men självklart också att jag får se så mycket av vårt vackra avlånga land.

Det märks att Per brinner för sitt jobb och att han är rejält rutinerad. Tur är väl det för även om han älskar såväl arbetsuppgifterna som alla möten och platser han får uppleva möts han ibland av en och annan klurig utmaning där det gäller att vara kreativ och inte tappa tålamodet. Som den där gången när han åkt ända till Boden från Nynäshamn, där han bor, en resa som han för en kort sekund befarade varit förgäves.

– Det enda som fanns i lokalen när jag kom fram var fyra lastpallar, inte en enda pinal till! Och det där med ström och internet hade de inte tänkt på. Internet går ju att köra mobilt, men ström fick jag fixa genom att dra en lång kabel till någon sorts byggcentral i närheten. Som tur var lyckades vi hitta ett eluttag ute på gatan.

I dag är detta ett av många roliga minnen. För det gick ju bra – som det alltid har gjort. I minneslådan finns också sådant som inte har med själva jobbet att göra, där han har fått rycka in och rädda situationer som uppstått.

– Vid ett kundbesök kom plötsligt kundens mamma springande och skrek att deras nya staket hade blåst ut på landsvägen och skapat trafikkaos. Då var det bara att åka med och hjälpa till med att försöka vika in staketet mot tomten igen. Det gick efter ett tag.

Text: Eva-Lotta Sigurdh

Foto: Kristina Sahlén

Publiceringsdag: 2021-02-10