PantaPå gör skräpet till resurser

PantaPå

Det finns inget skräp, bara resurser. Med den visionen har syskonparet Suwar och Berfin Mert utvecklat PantaPå, en app som ger pant på återvunna förpackningar. Panten kommer direkt i mobilen i form av pengar eller digitala kuponger som löses in med ClearOns teknik.   

 

I Sverige är vi duktiga på att panta burkar och PET-flaskor – hela 88 procent går tillbaka in i systemet. Men vi är inte lika bra på att återvinna andra slags förpackningar. Till exempel återvinns bara 10 procent av alla förbrukade plastförpackningar. Det vill syskonparet Suwar Mert och Berfin Mert ändra på och har därför utvecklat appen PantaPå, som ger konsumenter rabattkuponger eller pengar när de återvinner förpackningar vid en returstation.

– Vi vill uppmuntra människor att återvinna alla typer av förpackningar, inte bara PET-flaskor och burkar. Sanningen är ju att antalet förpackningar bara ökar i vårt samhälle, men tyvärr slängs alldeles för många av dem direkt i soporna, trots att de skulle gå fint att återvinna, säger Suwar Mert, som är vd för PantaPå.

 

Allt med streckkod funkar

Plastpåsar, mjölkkartonger, metallburkar – i teorin kan allt som har en streckkod pantas med appen om varumärkesägaren har anslutit sig till systemet. Bland de företag som redan använder PantaPå finns till exempel Via tvättmedel, Skogaholmslimpa, Yes diskmedel, Nivea och Grumme såpa. Senast i raden är e-handelsföretaget Skincity, som säljer kosmetik och ger sina kunder pant på både emballage och produktförpackningar.

– E-handelsföretag är intressanta eftersom de bidrar till mycket emballage som annars slängs i soporna. Vi hoppas och tror att många fler e-handelsföretag ska ansluta sig till PantaPå framöver, säger Suwar Mert.

 

Superenkelt att panta

För att panta en förpackning laddar du ner appen och skannar det som ska pantas. Sen går du till närmaste returstation, som hittas via appens gps-koordinater. På plats vid stationen ber appen dig att validera din återvinning genom att skanna en slumpmässigt vald förpackning. När du gjort det och slängt förpackningarna i rätt behållare får du pantvärdet för allt du skannat direkt i mobilen. Vissa förpackningar ger pengar i pant, för andra får du poäng som kan växlas in mot en digital rabattkupong, bland annat med hjälp av ClearOns teknik.

– De anslutna företagen får välja om de vill ge pengar eller kuponger till dem som pantar. Kuponger har blivit mest populärt, säger Berfin Mert, som är COO på PantaPå, och tillägger att man även kan välja att donera pantpengarna till välgörenhet, direkt i appen.

 

Stort intresse för digitala kuponger

Pierre Gewerth, produktchef på ClearOn, som levererar tekniken bakom de värdebärare som PantaPås kunder erbjuder sina användare, menar att detta är ett bra exempel på hur digitala kuponger kan användas i nya sammanhang.

– Intresset för digitala kuponger ökar stadigt. Vi har en hel palett av kanaler och samarbetspartners där de används, från receptsajter som Köket.se till appen Matpriskollen. Med PantaPå ser vi ytterligare ett spännande användningsområde för digitala kuponger, som belöning eller återbäring, säger han och tillägger:

– För butikerna skapar kupongerna trafik och driver försäljning och för varumärkena ger de digitala kupongerna bra synlighet även innan kunden kommer till butiken. Det gör att varumärket är top of mind när det väl är dags för kunden att fatta sitt köpbeslut i butiken.

 

En skräpfri generation

Nyligen passerades 150 000 användare i appen och intresset för PantaPå ökar stadigt. Hittills har närmare två miljoner förpackningar pantats via appen, som nu även flyttat utanför Sveriges gränser.

– Vi finns redan i Los Angeles och siktar på att etablera oss i Norden och Europa under 2021. Eftersom systemet bygger på att appen söker upp returstationerna med hjälp av telefonens gps så funkar det i hela världen. Vår vision är att bana väg för den första skräpfria generationen. För vi måste inse att förpackningar har ett värde – det är inte skräp, säger Suwar Mert.

Text: Karin Cedronius

Foto: Kristina Sahlén

Publiceringsdag 2020-11-05

 

Vill du veta mer om hur du kan använda mobila kuponger i din verksamhet? Klicka här!