20 oktober, 2020

Bower gör skräpet till resurser

Det finns inget skräp, bara resurser. Med den visionen har syskonparet Suwar och Berfin Mert utvecklat Bower, en app som ger pant på återvunna förpackningar. Panten kommer direkt i mobilen i form av pengar eller digitala kuponger som löses in med ClearOns teknik.   

 

I Sverige är vi duktiga på att panta burkar och PET-flaskor – hela 88 procent går tillbaka in i systemet. Men vi är inte lika bra på att återvinna andra slags förpackningar. Till exempel återvinns bara 10 procent av alla förbrukade plastförpackningar. Det vill syskonparet Suwar Mert och Berfin Mert ändra på och har därför utvecklat appen Bower, som ger konsumenter rabattkuponger eller pengar när de återvinner förpackningar vid en returstation.

– Vi vill uppmuntra människor att återvinna alla typer av förpackningar, inte bara PET-flaskor och burkar. Sanningen är ju att antalet förpackningar bara ökar i vårt samhälle, men tyvärr slängs alldeles för många av dem direkt i soporna, trots att de skulle gå fint att återvinna, säger Suwar Mert, som är vd för PantaPå.

 

Allt med streckkod funkar

Plastpåsar, mjölkkartonger, metallburkar – i teorin kan allt som har en streckkod pantas med appen om varumärkesägaren har anslutit sig till systemet. Flera av de stora FMCG-jättarna har ställt sig bakom initiativet och använder Bower som plattform för en ökad återvinning. Senast i raden är e-handelsföretaget Skincity, som säljer kosmetik och ger sina kunder pant på både emballage och produktförpackningar.

– Även E-handelsföretaget har kommit att bli en stor del av verksamheten. De bidrar till mycket emballage som annars slängs i soporna. Nu har även dem möjlighet att uppmana konsumenter till att sortera korrekt, säger Suwar Mert.

 

Superenkelt att panta

För att panta en förpackning laddar du ner appen och skannar det som ska pantas. Sen går du till närmaste returstation, som hittas via appens gps-koordinater. På plats vid stationen ber appen dig att validera din återvinning genom att skanna en av förpackningarna på nytt. När du gjort det och slängt förpackningarna i rätt behållare får du pantvärdet för allt du skannat direkt i mobilen. Samtliga ansluta förpackningar generar poäng som kan konverteras till pengar och digitala rabattkuponger, bland annat med hjälp av ClearOns teknik.

– Kuponger har blivit populärt i appen, det hjälper varumärken att incentivera sina konsumenter ytterligare säger Berfin Mert, som är COO på Bower, och tillägger att man även kan välja att donera pantpengarna till välgörenhet, direkt i appen.

 

Stort intresse för digitala kuponger

Pierre Gewerth, produktchef på ClearOn, som levererar tekniken bakom de värdebärare som Bowers kunder erbjuder sina användare, menar att detta är ett bra exempel på hur digitala kuponger kan användas i nya sammanhang.

– Intresset för digitala kuponger ökar stadigt. Vi har en hel palett av kanaler och samarbetspartners där de används, från receptsajter som Köket.se till appen Matpriskollen. Med Bower ser vi ytterligare ett spännande användningsområde för digitala kuponger, som belöning eller återbäring, säger han och tillägger:

– För butikerna skapar kupongerna trafik och driver försäljning och för varumärkena ger de digitala kupongerna bra synlighet även innan kunden kommer till butiken. Det gör att varumärket är top of mind när det väl är dags för kunden att fatta sitt köpbeslut i butiken.

 

En skräpfri generation

Nyligen passerades 300 000 användare i appen och intresset för Bower ökar stadigt. Hittills har över 22 miljoner förpackningar pantats via appen, som nu även flyttat utanför Sveriges gränser.

– Bower finns redan i hela norden och dessutom en liten pilot i Los Angeles. Vi siktar på att etablera oss i Europa under 2022 med en vision om att bana väg för den första skräpfria generationen genom att likställa alla förpackningar med värde – det är inte skräp, säger Suwar Mert. Lösningen är tacksamt skalbar och kan enkelt jacka in i redan befintliga infrastrukturer tack vare teknikens framfart.

Text: Karin Cedronius

Foto: Kristina Sahlén

Publiceringsdag 2020-11-05

Texten justerad: 2022-01-10

 

Vill du veta mer om hur du kan använda mobila kuponger i din verksamhet? Klicka här!