24 augusti, 2021

Med skarpt öga för misstänkta transaktioner

 

Vinnarhålet är en viktig knutpunkt för många Angeredsbor. Här möts man och spelar, handlar eller betalar räkningar. Ägaren Alan Yalda har erbjudit Kassagirots tjänster i tio år och har utvecklat ett skarpt öga för att upptäcka misstänkta transaktioner.

Servicebutiken Vinnarhålet i Göteborgsförorten Angered är en viktig mötesplats för folk som bor i området. Här träffas pensionärerna för att umgås och spela på Svenska spel och ATG tillsammans och hit kommer de som bor i området för att hämta ut paket eller handla. Det är också en viktig serviceplats för alla som vill betala sina räkningar eller skicka pengar till andra länder via Kassagirot och MoneyGram. Butiken drivs av kusinerna Alan Yalda och Salwan Nouri sedan tio år tillbaka.

– Kassagirot fanns här redan när vi tog över butiken 2012 och är en viktig och efterfrågad tjänst bland våra kunder, speciellt för många äldre som behöver hjälp att betala sina räkningar och som känner sig lite utlämnade när bankerna stänger ner, säger Alan Yalda och tillägger att många föredrar att ta ut sina pengar i kontanter eftersom det känns mer naturligt för dem.

 

Lärt sig upptäcka misstänkt beteende

För det mesta är det helt vanliga räkningsbetalningar, avier och en del utlandsbetalningar via MoneyGram. Men det händer också att det kommer in kunder och vill göra transaktioner som inte känns helt okej. Efter så många år med Kassagirot har Alan och Salwan blivit riktigt duktiga på att upptäcka och hindra misstänkta transaktioner.

När någon inte vill svara på våra frågor eller försöker slingra sig blir man misstänksam.

– När någon inte vill svara på våra frågor eller försöker slingra sig blir man misstänksam.

Det gäller att vara vaken hela tiden och kolla hur kunderna beter sig.

– Man måste vara uppmärksam på deras reaktion när vi frågar var pengarna kommer ifrån. Är svaret konstigt, nonchalant, osammanhängande eller om det känns som att de svarar det de tror att vi vill höra, då måste man stoppa transaktionen.

 

Möts av irritation ibland

Visst händer det att kunderna blir irriterade, till och med hotfulla ibland, om de får nej av Alan och hans medarbetare.

– Det har faktiskt hänt att jag blev hotad av en kund som inte fick göra sin transaktion. Då lugnade jag ner honom och genomförde transaktionen ändå, men ringde direkt in till ClearOn efteråt och rapporterade den. Det var inte kul, men jag såg honom aldrig efter det, berättar Alan och tillägger att för det mesta accepterar kunderna att bli nekade om han förklarar för dem att det finns bestämda regler som han måste följa.

– Vi är extra försiktiga med allting, för vi vill ju inte göra fel. Och vi har bestämt att det bara är jag, Salwan och en av våra anställda som får hantera Kassagirot. Ingen av extrapersonalen får röra systemet, eftersom det är så pass komplicerat och ansvarsfullt med alla regelverk.

 

Kommunikationen är jätteviktig

Viktigast av allt är att ha en bra kommunikation mellan personalen i butiken, påpekar Alan Yalda.

– Jag är ju inte på plats hela tiden och inte de andra heller. Därför är det superviktigt att vi har bra kommunikation och berättar så fort det har skett någon incident så att alla känner till det om personen kommer in igen och försöker.

Alan påpekar dessutom hur viktigt det är att alltid gå alla Kassagirots utbildningar.

– Man får ut så mycket av dem och blir påmind om vilket ansvar man har som Kassagirot-ombud.

Text: Karin Cedronius
Foto: Natalie Greppi

Publiceringsdag: 2021-08-25

Alan Yaldas tips till andra KassaGirot-ombud

 

  • Ha en bra kommunikation mellan alla som hanterar Kassagirot i butiken. Det är superviktigt för att upptäcka misstänkta transaktioner och ha koll på att de kunder som vill göra dem inte kommer igen.
  • Gå alla Kassagirots utbildningar och följ alla instruktioner noggrant.
  • Var vaken och se om kunden reagerar misstänkt på dina kontrollfrågor.
  • Rapportera alltid misstänkta transaktioner och var tydlig med att skriva varför du nekat eller vad det var som var misstänkt.