19 november, 2020

Ett enkelt blipp och kunden kan swisha direkt i kassan

Obemannade kassor

En färsk rapport från Riksbanken visar att vi svenskar allt oftare väljer att betala med Swish, något som även drivs på av pandemin. Wave hänger på trenden och kan i nya Wave Checkout erbjuda betalning med Swish via appterminalen Blippit.

Det ska gå snabbt att checka ut och det ska vara enkelt att betala när man gör sina ärenden i servicehandeln.
– Därför är det viktigt för oss, när vi nu lanserar våra första obemannade kassor, att också kunna erbjuda appterminalen Blippit, säger ClearOns produktchef Dick Lundqvist.

Terminalen har testats under en tid och han har höga förväntningar på dess genomslagskraft.
– Blippit förenklar utcheckningen för både kunder och handlare eftersom det går fortare att använda den än att betala med kort i obemannade kassor. Dessutom stödjer Blippit Swish, som ju växer väldigt snabbt som betalmedel.

Med andra ord kommer kombinationen Blippit och självbetjäning att innebära såväl snabbare betalprocesser som ökad valfrihet för kunderna. Båda viktiga och konkurrenskraftiga fördelar i en bransch där kunderna får allt större makt.

Så funkar Blippit

Enkelt förklarat skapar Blippit en brygga mellan mobilen och kassan. Det har möjliggjorts genom ett samarbetsprojekt mellan ClearOn och fintechbolaget Crunchfish. Tillsammans har ClearOn och Crunchfish banat vägen för såväl enkelhet – för både handlare och kunder – som möjligheten för mobila enheter att kunna komma in i avancerade kassasystem, något som hittills varit svårt. Swish är först ut, men tack vare Blippits öppna infrastruktur kommer även andra betaltjänstleverantörer att kunna kopplas på framöver.
– Just enkelheten genomsyrar hela vårt tänk, berättar Patrik Lindeberg, säljansvarig på Crunchfish.

Han menar att det är lika viktigt att ha koll på hur kunderna vill betala som på resten av köpprocessen.
– Swish är jättestort och därför viktigt att kunna erbjuda. Men det är lika viktigt att det inte krävs omständliga aktiviteter som att behöva uppge sitt telefonnummer eller skanna en QR-kod i samband med betalningen. Med Blippit behöver du bara blippa din mobil mot terminalen – ett köpbeteende som kunderna känner igen och är bekväma med. Dessutom är Blippit enkelt för handlarna att ansluta till Wavekassan.

Lösa in mobilkuponger med ett blipp

Med den öppna infrastrukturen blir det också möjligt framöver att lösa in mobila kuponger med ett enkelt blipp i kassan, vilket snabbar upp utcheckningen ytterligare.

– Möjligheterna med Blippit är egentligen oändliga, eftersom tekniken för att kunna möta både nuvarande och framtida behov redan finns inbyggd, säger Patrik Lindeberg.

 

Text: Eva-Lotta Sigurdh

Publiceringsdag 2020-11-26

 

Blippit – en tvåstegsraket
  • I steg ett integreras Blippit i Waves obemannade kassor, både de enklare ”kaffekassorna” och de mer tekniskt och utrustningsavancerade kassorna vid sidan av de ordinarie kassorna i butikerna.
  • I steg två integreras terminalen även i det vanliga bemannade Wavesystemet.
  • Målsättningen är att all integration ska vara klar till årsskiftet 2020/2021.

 

Nyfiken på att se hur det funkar? Klicka här!