3 maj, 2021

Från fysisk box till moln efter tio år

 

Mer butiksyta, mindre ansvar och ökad driftssäkerhet. Det är bara några av fördelarna som handlare kommer att upptäcka när Skatteverkets fysiska kontrollbox snart byts ut mot en modernare molnbaserad lösning.

Det har hunnit gå över tio år sen det blev lag på att alla kassaregister ska ha en så kallad kontrollbox för att minimera fusk och därmed få en konkurrenskraftig marknad på lika villkor – något som slagit väl ut. Baksidan av myntet har dock varit att varje enskild handlare varit tvungen att investera i denna otympliga ”burk” som måste stå någonstans i butiken. Och därtill serva Skatteverket med information vid efterfrågade kontroller.

Men detta är snart ett minne blott. Tack vare den tekniska utvecklingen och en ökande trend mot allt fler molnbaserade lösningar i kassaregistren generellt har nu även Skatteverket hakat på och vill vara med på tåget. Det berättar Hans Schröder, vd på Retail Innovation, som är först i Europa med en molnbaserad lösning för detta – en lösning där ClearOns Wavekunder kommer att bli några av de allra första piloterna.

Efter flera års hårt arbete har vi nu äntligen lyckats ta fram en teknisk lösning som fungerar lika bra digitalt som fysiskt och som möter upp mot Skatteverkets hårda kontrollkrav och krav på certifieringar.

– Detta är verkligen en milstolpe. Efter flera års hårt arbete har vi nu äntligen lyckats ta fram en teknisk lösning som fungerar lika bra digitalt som fysiskt och som möter upp mot Skatteverkets hårda kontrollkrav och krav på certifieringar – som kommer att vara exakt desamma som tidigare, säger Hans Schröder.

 

Bara fördelar för handlarna

För handlarnas del innebär den nya molnlösningen ingen säkerhetsmässig skillnad mot tidigare eftersom den innefattar just de anpassningar som krävs för att möta lagkraven. Det betyder att den också är certifierad och godkänd av fristående certifieringsorgan och Skatteverket.

Däremot medför den nya lösningen en hel del fördelar för handlarna. Bland annat slipper de upplåta plats i butiken för boxen. Det enda som behövs är att stoppa in en sladd i väggen och koppla upp sig mot nätverket.

– Servern kommer att stå hos oss som leverantörer och det blir även vi som servar Skatteverket med underlag framöver, i stället för som nu handlarna själva. Det är också vi som sköter all integrering och certifiering, så det kan inte bli enklare, säkrare och billigare för handlarna.

 

Funkar även offline

Ytterligare en fördel med molnlösningen, jämfört med den fysiska boxen, är den ökade driftssäkerheten, eftersom kassaregistren går att köra offline i 48 timmar. Som det är nu stannar hela registret om någon medvetet eller av misstag kopplar ur det, vilket leder till oönskade stopp i handeln. Dessutom ger molnlösningen möjlighet till en helt annan prisfilosofi än med den fysiska boxen, säger Hans Schröder.

– Tidigare behövde man köpa hela boxen för dyra slantar, men nu betalar man en betydligt billigare månadslicens i stället, där allt ingår. Dessutom kan licensen sägas upp med kort varsel om verksamheten upphör.

 

Stort utvecklingssteg framåt 

Idel fördelar alltså, men finns det några nackdelar för handlarna med att gå från den fysiska kontrollboxen till den digitala motsvarigheten?
– Nej, jag kan inte se några nackdelar alls. Det enda de behöver tänka på är att de måste behålla sin box i 12 månader efter urkopplingen så att Skatteverket kan komma åt all lagrad information under övergångsfasen. I övrigt behöver de bara se till att alltid vara uppkopplade mot molnet. Det är enda kravet.

Även ClearOns produktchef Dick Lundqvist, som lett samarbetet med Hans Schröder och Retail Innovation inför den kommande piloten, ser bara fördelar för handlarna med att gå ”från burk till moln” efter alla dessa år.

– Det känns jätteroligt att få vara en av de första att installera och testa det här. Efter många års samarbete med Hans Schröder och Retail Innovation tar vi i och med den här piloten ett stort och viktigt utvecklingssteg framåt för våra handlare.

Molnpiloten kommer att göras med nya Wavekassan. Exakt när i tiden detta blir är ännu oklart, men troligtvis runt kommande årsskifte.

Text: Eva-Lotta Sigurdh

Publiceringsdag: 2021-05-10