9 december, 2020

Trendrapport: Swish ökar bland 65-plussare

Att betala med Swish blir allt populärare och används nu oftare än kontanter. Det visar en färsk rapport från Riksbanken. Trenden drivs på av pandemin, eftersom alltfler nu vill undvika att hantera kontanter. Wave hänger på och stödjer Swish i den nya versionen av kassan som lanseras under 2021.

 

Under coronapandemin har svenska folket valt att betala mer via Swish och kontaktlösa kortbetalningar i butikerna. Det visar Riksbankens rapport ”Så betalar svenskarna 2020”. Störst ökning har skett bland äldre personer. Och även om personer över 65 år fortfarande swishar mindre än andra åldersgrupper gjorde de hela 70 procent fler Swishbetalningar under april i år jämfört med samma månad förra året.

– En förklaring kan vara att äldre personer har stannat hemma mycket mer under pandemin och i stället swishat till familj och vänner som har handlat åt dem, säger Caroline Leung, senior ekonom på avdelningen för betalningar på Riksbanken.

Efter april har ökningstakten för Swishbetalningar från personer över 65 år avtagit men den är fortfarande högre än före pandemin.

 

Fler betalar med ett blipp

Även de kontaktlösa betalningarna har ökat rejält under pandemin, som en direkt följd av att maxgränsen höjdes från 200 till 400 kronor i april, en höjning som dock inte har med pandemin att göra utan var planerad sedan tidigare. Nu är nästan 60 procent av alla kortbetalningar i Sverige kontaktlösa, vilket är en ökning med 18 procent sedan i januari 2020. Statistiken visar att den här typen av betalningar används mest inom dagligvaruhandeln och på restauranger, kaféer och barer, där hela 73 procent av alla kortbetalningar är kontaktlösa.

 

”Det är visserligen lite tidigt att dra klara slutsatser,
men det är troligt att blippbetalningarna kommer
att öka ännu mer framöver.”

 

– Det är visserligen lite tidigt att dra klara slutsatser, men det är troligt att blippbetalningarna kommer att öka ännu mer framöver. För när man väl har vant sig vid kontaktlösa betalningar så lär man vilja fortsätta med det, konstaterar Caroline Leung.

Rapporten visar också att även andra betalappar, som Samsung Pay, Google Pay och Apple Pay, har ökat och utgör 8 procent av alla betalningar 2020.

 

Kontanterna minskar snabbt

Trenden att allt färre betalar med kontanter har pågått i över ett decennium och i dag är kontantanvändandet på den lägsta nivån någonsin i Sverige. I Riksbankens årliga enkät svarade bara 9 procent att de hade betalat med kontanter vid sitt senaste inköp. För tio år sen var siffran 39 procent.

– I dag väljer svenskar kort och Swish framför kontanter. Detta betalningsmönster har blivit ännu tydligare under pandemin, säger Caroline Leung.

En förklaring kan vara att kontanter främst används för mindre betalningar i fysiska butiker och på kaféer och restauranger – verksamheter vars aktivitet minskat rejält under pandemin.

– Det kan även vara en effekt av att många banker, butiker och restauranger valt att inte ta emot kontanter under pandemin. Dessutom används kontanter oftare av äldre personer, som troligen har stannat hemma mer under pandemin, säger Caroline Leung.

 

Swisha med Wave och Blippit

För att möta trenden med ökade Swish- och kontaktlösa betalningar har ClearOn, i samarbete med fintechbolaget Crunchfish, tagit fram Blippit, en appterminal som integreras i Wavekassan och gör det möjligt att betala med Swish direkt i kassan, både i de obemannade och de bemannade kassorna.

– Swish är jättestort och därför viktigt att kunna erbjuda. Men det är lika viktigt att det inte krävs omständliga aktiviteter som att behöva uppge sitt telefonnummer eller scanna en QR-kod i samband med betalningen, säger Patrik Lindeberg, säljansvarig på Crunchfish och tillägger:

 

”Med Blippit behöver du bara blippa din
mobil mot terminalen.”

 

– Med Blippit behöver du bara blippa din mobil mot terminalen – ett köpbeteende som kunderna känner igen och är bekväma med. Dessutom är Blippit enkelt för handlarna att ansluta till Wavekassan. Det är glädjande att Blippit nu rullas ut i svensk handel.

 

Text: Karin Cedronius

Publiceringsdag: 2020-12-17

 

 

Korta fakta om Swish och kontanter

 

  • De senaste tio åren har andelen som betalar med kontanter sjunkit från 40 procent till under 10 procent.
  • Under april 2020 swishade personer över 65 år 70 procent mer till andra privatpersoner än motsvarande månad 2019.
  • 73 procent av alla kortbetalningar inom dagligvaruhandeln och på restauranger och barer är i dag kontaktlösa.
  • På tio år har andelen som betalar med kontanter fallit från runt 40 procent till under 10 procent.

 

Källor i artikeln: Riksbanken, Getswish och Nets